Jag tar ett break från mitt Final Fantasy XIII-nötande och skriver en snutt här tror jag.

Innehåller inga spoilers, men detta blev ett ganska långt inlägg, och om du inte pallar läsa för mycket spelsnack räcker det med nästa två paragrafer och sen scrolla ned till tl;dr.

Köpte FFXIII för någon dag sedan och har nu nött på i typ 25h. Snart börjar spelet på riktigt sägs det. Innan jag började lira så gav jag mig själv löftet “inga FAQ”. Min vanliga spelstil är att jag sitter med gameFAQs öppet på datorn och snabbt hoppar över dit om jag har några frågor.

Denna gången intalade jag mig dock att jag ville få en spelupplevelse där jag kunde prova mig fram och inte läsa mig till vilka vapen som är bäst, tekniken bakom uppgraderingssystemet och smarta paradigms. Jag hade inte ens läst en review, och har ännu inte gjort det.

Jag gick till och med så långt att jag blockerade min dator från att komma in på gamefaqs genom att redirecta gameFAQs.com till 127.0.0.1 i hosts-filen 🙂


Första motgången fick jag när jag upptäckte att jag hade en drös med components och kanske borde börja uppgradera ett vapen. I storyn så spelade man Lightning var och varannan minut, så hennes nyupphittade Gladius lät ju som en bra idé att uppgradera så långt som det går. Men här kommer mina tvivel in… vad händer om jag hittar ett vapen om 10min som har ännu bättre base stats i strength? Då blir jag arg på mig själv då jag gjort ett stort misstag. Alternativet var att inte uppgradera någonting alls förrän jag hade en enorm drös med olika vapen. Det hela slutade iaf med att jag bestämde mig för att uppgradera min Gladius till lvl13, och skar genom fienderna som smör en bra bit framåt.

Nästa motgång fick jag när jag helst plötsligt ställde mig frågan om cure, buffar och debuffar påverkas av magic. Det var här det brast. Varken ingame datalogen eller manualen innehöll någon som helst information. Detta var ju för fasen en gamebreaker. Det borde jag ju åtminstone få googla på? Det är ju ren information som saknas och borde finnas tillgänglig i manualen.

Så jag googlade. Häften av alla träffar var answers på gameFAQs, eller gamespot, som egentligen var samma sak. “Skitsamma”, sa jag, och kollade upp saken via gamespot. Jag sökte bland alla answers, och höll noggrant för allt utan sökrutan med handen innan jag skrivit in “magic” för att undvika eventuella spoilers. Jag hittade vad jag sökte, stängde snabbt ned browsern, och fortsatte spela.

Men likt en alkoholist som hållt sig nykter flera år bara för att lukta på en folköl och falla tillbaka i smeten igen, började långsamt en tanke forma sig i mitt huvud under resten av kvällen/natten:

Varför skall jag stoppa mig själv och göra spelet så mycket svårare, genom mitt metaspel som gick ut på att sätta mig i rollen som en ny spelare som gör massor med misstag han kommer ångra? Kommer inte detta snarare förstöra min spelupplevelse än att höja den?

Det gick en dag. Helt plötsligt började jag fundera på om jag kanske skulle satsa på uppgradera vapen som ger abilities istället bara för att pumpa damage. Eller skulle jag kanske helt sluta slösa komponenter på att uppgradera Lightnings strength-vapen och satsa på magic, hon tycktes ju funka bra som ravager också. Men vilka stats fick de? Base statsen var ju helt kassa på de vapen med abilities. Jag hatade också Lightning som leader, jag ville ha Vanille som main och commando när man väl fick möjlighet att byta. Men vore det slöseri att uppgradera hennes strength-vapen?

Kort och gott. På dag 3 eller 4, när jag för första gången fick möjlighet att välja mina party members försvann min blockering av gameFAQs.com. Jag fann mig läsandes alla FAQ som fanns angående vapenuppgraderingar, bästa uppgraderade equipment för alla karaktärer (felaktig direktöversättning, jag vet) och smarta teamuppställningar.

tl;dr

Så nu sitter jag här med den mest fördelaktiga utrustningen som går att ha där jag befinner mig, trots att jag lovat mig själv motsatsen vid spelstart. Oväntat nog med tre tjejer 😉 Men det har jag faktiskt testat mig fram till att det fungerar bäst för tillfället… ok, kanske inte bäst, men trevligast 😛

Så vad har jag kommit fram till? Detta är hur jag spelar. Okunskap är inte min grej. Jag vill veta exakt vad jag ska satsa på och inte göra allt för många misstag på vägen som jag sedan kommer ångra. Ställer man en fråga till mig om vilket spel som helst jag spelat, så kan jag svara på alla tekniska detaljer, dold statistik för egenskaper och ultimat utrustning. GameFAQs är min vän och att begränsa mig gör inte att jag njuter mer av ett spel.